Ce este abdicarea?


Abdicarea este actul prin care un Monarh (Rege, Regină, Împărat, etc.), aflat pe Tronul unei țări, renunță la titlul său.

Abdicarea are loc la inițiativa Regelui și, într-o Monarhie constituțională, trebuie aprobată de Parlament. Ea se poate produce fie din dorința Suveranului (din motive de familie, de sănătate, de vârstă prea înaintată, din cauza incapacității de a-și îndeplini atribuțiile, etc.) sau în împrejurări silite (un război în care inamicul cucerește țara, o revoltă populară, un complot, etc.). Exemple: abdicarea Împăratului Akihito al Japoniei, produsă în 2016, din motive de vârstă înaintată; abdicarea Domnitorului român Alexandru Ioan Cuza, produsă în februarie 1866, din cauza complotului organizat de partidele politice împotriva sa.

Abdicarea Monarhului nu înseamnă, automat, trecerea la forma de guvernare republicană, ci numai schimbarea persoanei care poartă Coroana (în mod normal, cu următorul aflat în linia de succesiune). Exemplu: abdicarea Regelui Eduard al VIII-lea al Marii Britanii, petrecută în 1936, a determinat urcarea pe Tron a fratelui său, devenit Regele George al VI-lea.

După abdicare, o eventuală abolire a Monarhiei și proclamarea republicii se pot face printr-un act juridic separat, care trebuie votat de Parlament, în condițiile legale stabilite prin Constituția în vigoare.

Indiferent dacă țara este proclamată republică sau nu, titlul și situația socială a fostului Monarh se stabilesc în momentul abdicării sau imediat după aceea. Dacă niciun membru al familiei sale nu mai urcă pe Tron, Familia Regală în cauză devine una nedomnitoare, dar, de obicei, nu își pierde organizarea internă și apelativele membrilor (ca și în timpul domniei, Familia continuă să rămână guvernată de un document juridic privat, numit Statut, pe care toți membrii săi sunt obligați să îl respecte).


În România, cel mai recent Rege aflat pe Tron (adică în poziție domnitoare) a fost Majestatea Sa Regele Mihai I (25 octombrie 1921 - 5 decembrie 2017). El a domnit de două ori, în perioadele 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930 (ca rege minor, sub Regență) și 4 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947.

Semnarea silită a unui act de abdicare, de către Regele Mihai I, s-a produs în ziua de 30 decembrie 1947, ca urmare a unei lovituri de stat, organizată de comuniștii români, sprijiniți de armata Rusiei staliniste, care ocupase Țara după 23 August 1944. Evenimentul s-a desfășurat fără aprobarea națiunii române, într-o țară ocupată militar, și poate fi calificat, fără teamă de a greși, ca o acțiune teroristă plănuită și impusă din exterior.


Înapoi