Drapelul României cu însemne regale


Drapelul militar al României, model Mihai I

În evoluție istorică, tricolorul - drapelul național al României - a avut mai multe forme, în funcție de perioada pe care o considerăm. Inspirată după modelul francez, istoria steagului nostru începe în perioada revoluțiilor burgheze din 1848. Însă, pentru împrospătarea memoriei marelui public de astăzi - care nu este interesat de explicații academice sau heraldice prea detaliate - forma drapelului cu cea mai mare importanță practică - din considerente de identitate națională și semnificație politică - este cea cu simboluri regale moderne. Adică, acea formă a drapelului României care a fost folosită în vremea domniei M.S. Regelui Mihai I, imediat înaintea instalării complete a dezastrului comunist, prin lovitura de Stat din 30 decembrie 1947.

Această este forma care va fi prezentată aici.

A NU SE CONFUNDA drapelul României (militar sau civil) cu însemne regale, care este un simbol național (al Țării), cu Pavilionul Regal (numit și „Stindard Regal”), un steag personal al Regelui sau al Reginei, care arată prezența Monarhului într-un anumit sediu, vehicul, etc. sau marchează documente și obiecte care au legătură cu Familia Regală a României.

A NU SE CONFUNDA drapelul României (militar sau civil) cu însemne regale cu drapelul cu stemă al Republicii Moldova de astăzi (un stat format în anul 1991 dintr-o parte a teritoriilor ce au fost răpite României de către Rusia sovietică, după Al Doilea Război Mondial).

A NU SE CONFUNDA drapelul României (militar sau civil) cu însemne regale cu drapele ale României din alte epoci istorice, cum ar fi drapelele cu stemă din perioada comunistă.

Alcătuirea generală a drapelului

Drapelul României este un steag tricolor în culorile albastru, galben și roșu.

După tradiția de la 1848 - în care Românii au urmat idealurile revoluționare naționale și capitalist-burgheze, de inspirație franceză - semnificația culorilor drapelului este următoarea: albastrul reprezintă culoarea Libertății (a cerului și a mării), galbenul pe cea a Dreptății și a prosperității (bucuria luminii Soarelui pe care Dumnezeu o revarsă, în mod drept, asupra tuturor, aducând bogăția holdelor de grâu), iar roșul pe cea a Frăției, a unității naționale și a vitejiei (Unirea Principatelor Române și sângele vărsat de eroii Români pentru independența Patriei).

Conform legii adoptate după 1989, nuanțele culorilor drapelului României sunt albastru cobalt (cod digital hexazecimal #002b7f), galben crom (cod digital hexazecimal #fcd116) și roșu vermillon (cod digital hexazecimal #ce1126). Steagul este dreptunghiular, având raportul între laturi de 2:3, iar benzile colorate împart în mod egal latura mare a pânzei.

În trecut, culorile drapelului românesc au avut nuanțe ușor diferite - în special culoarea albastră, care era mai deschisă - iar pentru o perioadă, la originile de după 1848, benzile colorate au fost dispuse orizontal (paralel cu latura mare a steagului).

Steaguri militare și steaguri civile

Drapelul militar al României
(drapelul de luptă al Regatului României, cu însemnele Majestății Sale Regelui)

Drapelul militar al României (drapelul de luptă) are la centru Stema Regală, varianta mare, iar în cele patru colțuri, Cifrul Regal (un simbol personal al Regelui sau Reginei, care se schimbă odată cu urcarea pe Tron a unui nou Monarh).

Pe steagul militar, Stema Regală se așează astfel încât liniile de demarcație între culori să taie în jumătate nodurile pavilionului simbolic căptușit cu blană de hermină.

Drapelul militar al României, model Mihai I
Drapelul militar al României cu Cifrul Majestății Sale Regelui Mihai I

Vedeți și aici.

Drapelul civil
(steagul civil al Regatului României)

Conform Constituției României din 29 martie 1923, art. 124, precedată de legea organică din 1867, drapelul României, folosit în context civil, este tricolorul simplu.

Drapelul civil al
Regatului României
Drapelul civil al Regatului României

Arborarea drapelului României

Steagul României se arborează întotdeauna cu banda albastră lângă lance (hampă). În cazul arborării rotite (cu hampa în poziție orizontală), banda de culoare albastră trebuie să se găsească în partea de sus.


Înapoi